Hoe vertel je je boodschap in een veranderende wereld?

Praten over het klimaat en zelf een bijdrage leveren is al lang niet alleen maar voorbehouden aan een kleine groep mensen. Voorheen werden ze geitenwollensokkentypes of klimaatgekkies genoemd.

Als je nu geen zonnepanelen hebt, doe je eigenlijk niet mee.

Als je nu niet af en toe vegetarisch of veganistisch eet, ben je niet echt gezond bezig.

Als je nu niet elektrisch rijdt, heb je echt iets gemist.

Als je nu alleen nog maar fast fashion koopt, denk je niet helemaal goed na.

Als je bovenstaande stellingen leest, hier en daar misschien wat gechargeerd, zijn we eigenlijk best lekker bezig. Het begint met een shift in het denken. Mensen die elkaar aansteken. Ook al komt het misschien niet helemaal van binnenuit, dingen zijn wel in beweging.

Toch is het nog een beetje een bubbel. De zogeheten fanatiekelingen die er maar niet over ophouden. De klimaatspecialisten en -positievelingen of echte doemdenkers. De feiten liegen niet. Echt positief kunnen we niet zijn over het klimaat, maar dat je het optimistisch benadert, is wel iets om over na te denken. Objectief informeren ook, zonder dat mensen zich in een hoek gedrukt voelen. Je hebt te maken met ingesleten gewoontes. Niet gewend zijn aan kritisch denken.

Onderzoeken geven aan dat het helemaal niet zo’n goed idee is om continu te laten zien hoe vegan, milieubewust of impactgedreven je bent. Dat is internationaal, en heeft niets te maken met de Nederlandse nuchterheid. Het is simpelweg een van je unique selling points. Je verkoopt nog steeds vooral een product of dienst, geen klimaatvoordeel.

Het kost tijd. Iets wat de wereld niet heeft. Maar de overheid speelt ook een ontzettend belangrijke rol. Die kan veel meer bewustzijn creëren en strengere richtlijnen opstellen. Nu wordt internationaal in steeds meer steden het adverteren over vlees en fossiele brandstoffen in openbare ruimtes verboden. Dat zet waarschijnlijk echt zoden aan de dijk. In het schap met sandwiches bij de AH kon ik laatst kiezen uit 20 varianten, waarvan nog steeds maar 4 vegetarisch of veganistisch.

Door het ondertekenen van de Plant Based Treaty willen steden de uitbreiding van intensieve veehouderij tegengaan, plantaardige voeding actief promoten en ecosystemen verbeteren.

Dat is toch echt iets om positief over te zijn. Net als over evenementen als de Impact Fair in de Jaarbeurs in Utrecht en Plant FWD (grootste conferentie over alternatieve eiwitten in Europa) in Amsterdam, die allerlei initiatieven op dit vlak een podium geven.

Wil je je verhaal beter onder de aandacht brengen?

Sustainability Content Agency maakt duurzame content in bijna alle Europese talen en geeft online workshops in storytelling. Stuur even een berichtje naar info@sustainabilitycontentagency.com of boek een korte call van 15 minuten via Calendly om je wensen te bespreken.

Foto’s van Andreas Kind (weg in bos), Etienne Girardet (What is your story?) en Ava Sol (New empowering stories).