Impact Day in Tallinn

Sustainability Content Agency is nu ambassadeur van Impact Day, het grootste impact- en duurzaamheidsevenement in de Baltische staten en Scandinavië. Vorige week, van 10-12 oktober, was ik er in het prachtige Tallinn voor het eerst bij. Het werd voor de derde keer georganiseerd en het hoofdthema van dit jaar was ‘Less Is More’.

Het kostte weinig moeite om erin te komen, want de eerste twee sessies op het hoofdpodium werden gepresenteerd door landgenoten, Jos De Blok van Buurtzorg Nederland en Kim Schoppink van het Science Based Targets initiatief (SBTi). De naam Buurtzorg was mij bekend, maar ik wist niet dat het zo’n succesverhaal was. Het was interessant om te horen hoe — feitelijk anti-manager — Jos zo’n enorme maar toch platte organisatie heeft opgebouwd.

Daarna was het de beurt aan Jeremy Schwartz, die via een digitale verbinding inschakelde, en als voormalig CEO van onder andere The Body Shop heel goed weet hoe je een duurzaam merk in de markt zet.

📷 Rasmus Kooskora, Kiur Kaasik en Silver Gutmann

Anders Larsson van SEB benadrukte het belang van waterbeheer, een wereldwijd probleem met aanzienlijke gevolgen. Grote bedrijven nemen dit gelukkig steeds serieuzer, en hebben hun watergebruik al op verschillende manieren flink verminderd.

Vervolgens was er een panelsessie over de textielindustrie. Er is ongelooflijk veel werk te doen om deze sector circulair te maken, en Extended Producer Responsibility (EPR) is hierbij essentieel. Fast fashion moet worden gestopt en reparatiemodellen gaan een belangrijke rol spelen.

De IT-sector is tot nu toe misschien onderbelicht gebleven in het nieuws over duurzaamheid, in ieder geval voor het grote publiek. Meelis Lang van Helmes – Software Development Company vertelde tijdens een ander panelgesprek dat IT verantwoordelijk is voor 5% van de wereldwijde uitstoot. De sector moet grote groene veranderingen doorvoeren om te voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen.

Tijdens de pauzes was er overigens heerlijke koffie van Lykke Coffee Farms, dat in samenwerking met koffieboeren een duurzaam koffiemerk op de markt heeft gebracht.

Op de tweede dag van Impact Day trapte Mohammed Qahtani af, hij is de wereldkampioen spreken in het openbaar van 2015. Zijn keynote heette The Power of Words, iets dat resoneert bij een taalkundige. Hij sprak over het concept van verandering en dat mensen altijd bezig zijn met wat ze niet hebben. En als we te veel gefocust zijn op wat er mis kan gaan, bereiken we zo weinig.

Dmitrijs Juskovecs sprak over waterkracht, een van de goedkoopste manieren van hernieuwbare energie. Maar net als bij windmolens op zee moet hun impact op de biodiversiteit zorgvuldig in de gaten worden gehouden.

Charles Ogilvie OBE van Ocean Energy Pathway benadrukte dat politici zich veel meer bewust moeten zijn van de noodzaak om te veranderen en moeten stoppen met het nemen van halve maatregelen.

Tijdens de paneldiscussie Life in Full Bloom werd besproken welke stappen we kunnen nemen voor een duurzame toekomst. De natuur volgen is belangrijk, volgens Loic van Cutsem. Zij heeft genoeg aan de beschikbare bronnen, zoals regen en de zon, en heeft geen externe leveranciers nodig.

Een ander panelgesprek werd geleid door Shu-Wen Chan van Swedbank, dat niet langer investeert in fossiele brandstoffen. Bedrijven komen zelf grotendeels voort uit biodiversiteit en moeten met behulp van technologie en ngo’s een positieve bijdrage leveren, terwijl de ROI net zo goed gehandhaafd kan worden.

Rain Vaana van KWOTA sprak over het hergebruiken van materialen. We produceren per jaar wereldwijd ongelooflijk veel items, waarvan slechts ongeveer 10% wordt gerecycled. Een klimaatcrisis of niet, dat is een enorm probleem op zich.

Onder leiding van Mark Skljarov ging de discussie vervolgens over de bouwindustrie. Bouwen veroorzaakt duidelijk een enorme uitstoot, maar nu kunnen met talloze hulpmiddelen en gegevens de nodige veranderingen worden doorgevoerd. Nog belangrijker is dat de focus bij aanbestedingen momenteel nog steeds alleen op de prijs ligt, zonder het gebruik van duurzame materialen mee te wegen, waardoor de langetermijneffecten op het klimaat en de daaruit voortvloeiende kosten niet in aanmerking worden genomen. Iets wat essentieel is om deze enorme sector echt te veranderen.

Clover Hogan, klimaatactivist en oprichter van Force of Nature, groeide op in de bush in Australië en werd als kind al geconfronteerd met afval in de natuur. Ze vertelde als 12-jarige tegen haar ouders dat ze activist wilde worden. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen en de dialoog aangaan. Het probleem is veel groter dan wijzelf, was haar moraal.

Een andere milieuactivist, Niklas Kaskeala, stelde dat traditionele manieren van denken en groene groei snel moeten worden losgelaten. We hebben niet langer de luxe om minder slecht te zijn. Of met andere woorden, we hoeven niets op te geven, we moeten het alleen anders en slimmer doen.

Ik denk dat deze laatste zin een mooie afronding is.

Dit was een geweldig evenement, en het had een soortgelijke sfeer als Impact Fair NL, wat in april 2024 in Utrecht werd georganiseerd. De line-up van sprekers was indrukwekkend, er waren geweldige artiesten en het eten was ook goed.

Het werd gehouden in de Põhjala-fabriek, waar vroeger rubber in werd geproduceerd. Tegenwoordig vormt het een centrum voor meer dan 100 creatieve organisaties, waaronder een bar, bakkerij, boekwinkel, restaurants en cafés. Het is overduidelijk een stuk efficiënter qua energie en kosten om oude gebouwen te renoveren en ze een nieuwe bestemming te geven, in plaats van ze te slopen en nieuwe neer te zetten. De appartementen op het terrein zijn voorzien van groene daken en regenwateropvang, en nieuw aangelegde groene gebieden als de stadstuin hebben de biodiversiteit van het voormalige industriegebied bevorderd.

Het is natuurlijk geen toeval dat Impact Day juist hier werd georganiseerd, want bij het selecteren van huurders gaat Põhjala uit van het principe dat alles wat hier wordt ondernomen uit groen denken bestaat. Een soortgelijke aanpak wordt gevolgd bij het organiseren van evenementen.

Dit is een evenement dat je de volgende keer niet wilt missen, als je wilt horen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, sociale impact en gezondheid.

Mijn hele reis kon worden gedaan met het openbaar vervoer, er kwam geen vliegtuig aan te pas. Waren er dan helemaal geen negatieve punten te noemen? Ik had een koude douche in mijn hotel op vrijdagochtend … maar hé, is dat niet juist goed vanuit duurzaamheids- en gezondheidsperspectief?

Volgend jaar is de titel Aiming Higher in plaats van Less is More. De goede duurzaamheidslezer begrijpt dat beide eigenlijk hetzelfde betekenen.

📢 Ben je werkzaam op het gebied van duurzaamheid, sociale impact of gezondheid en heb je soms hulp nodig met je content of visuals, in bijna elke Europese taal? Stuur dan simpelweg een e-mail naar info@sustainabilitycontentagency.com.